.
اطلاعات کاربری
دوستان
خبرنامه
آخرین مطالب
لینکستان
دیگر موارد
آمار وب سایت

ویتامین B6 از جمله ویتامین‌های محلول در آب است که بعد از هضم غذا، از بدن دفع می‌شود.

 
واحد وزن این ویتامین، میلی‌گرم است و مقدار مصرف روزانه آن برای بزرگسالان 6/1 تا 2 میلی‌گرم است.
فواید • به جذب چربی و پروتئین در بدن کمک می‌کند.
• در جلوگیری از ناراحتی‌های عصبی موثر است.
 
• مانع از بروز ناراحتی‌های پوستی می‌شود.
 
• مانع از بروز پیری زودرس می‌شود.
• در کاهش استفراغ حاملگی موثر است.
 
• موجب کاهش درد ناشی از انقباض عضلات، گرفتگی و درد عضلات پا و بی‌حسی دست‌ها می‌شود.
 
• به رفع خشکی دهان کمک می‌کند.
 
• در برطرف شدن ناراحتی‌های مثانه موثر است.
• در رفع تهوع و دل بهم خوردگی موثر است.
 
• به جذب کامل ویتامین B12 کمک می‌کند.
• به تثبیت منیزیم در بدن کمک می‌کند.
• در تنظیم هورمون‌های جنسی دخیل است.
 
• روی مغز و سیستم اعصاب تاثیر مفید دارد.
• در ساخت هموگلوبین تاثیر دارد.
• در تامین انرژی بدن نقش دارد.
• برای متابولیسم کربوهیدرات‌ها، چربی‌ها و پروتئین‌ها موثر است.
 
• مانع از اختلال در خواب می‌شود.
• به سوخت و ساز چربی کمک می‌کند.
• در کاهش وزن اضافی موثر است.
 
• مانع از بروز استرس می‌شود.
• در رفع کمبود آهن مفید است.
• به تعادل فسفر و سدیم بدن کمک می‌کند.
 
مقدار مورد نیاز • در کودکان 8/0 تا 4/1 میلی‌گرم در روز
•  کودکان 12- 10 ساله 6/1 میلی‌گرم در روز
• نوجوانان و بزرگسالان 2 میلی‌گرم در روز
• خانم‌های باردار 3 میلی‌گرم در روز
مسمومیت مصرف بیش از حد مجاز آن ممکن است موجب بروز ناراحتی‌های عصبی شود و بی‌قراری و دیدن خواب‌های آشفته را به همراه داشته باشد.
 
منابع ویتامین B6 گردو- نخود- اسفناج- خمیر مایه خشک- گوجه فرنگی- ذرت- گندم کامل- سبوس گندم- جوانه گندم- جگر- قلوه-  سویا- طالبی- تخم‌مرغ- شیر- انگور- لوبیا سفید- نخودفرنگی- گوشت گاو- برنج آسیاب شده- پسته شامی - بادام زمینی- میگو – آناناس- سیب- پرتقال- گلابی- هلو- بوقلمون.
گردآوری : گروه سلامت سیمرغ
باتشکر


:: موضوعات مرتبط: سلامتی , ,
:: بازدید از این مطلب : 3507
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
ن : جهان مدرن
ت : سه شنبه 18 تير 1392
.
کمبود شدید ویتامین ب3، اسهال شدید و عوارض گوارشی را به دنبال دارد و اگر این کمبود ادامه پیدا کند زوال عقل ایجاد می‌شود.

 

ویتامین b3

ویتامین B3 یا نیاسین یکی از ویتامین‌های محلول در آب است. در واقع نیاسین واژه‌ای عمومی است که بر دو شکل ویتامین یعنی نیکوتین‌آمید و نیکوتینیک‌اسید اطلاق می‌شود. از سال 1867 (1246ش) اسیدنیکوتینیک برای شیمیدان‌ها شناخته شده بود.

در سال 1913 (1292ش) طی مطالعاتی در زمینه شناسایی علت و عامل بیماری بری‌بری (کمبود ویتامین B1)، نیاسین را از مخمر و برنج جدا کردند ولی به واسطه‌ی عدم تأثیر آن در از بین بردن علایم ناشی از کمبود تیامین در پرندگان نسبت به آن بی‌توجه ماندند.  بعدها مجدداً بیوشیمیست‌ها به شناخت فعالیت و خصوصیات آن در بدن علاقه‌مند شدند.

نیاسین ویتامینی است که مانع بروز بیماری پلاگر می‌گردد. گزارشات اولیه نشان داد که بیماران مبتلا به پلاگر نه تنها با مصرف پروتئین‌های حیوانی درمان می‌شدند، بلکه نسبت به مایع استخراجی حاصل از مخمّر هم که فاقد هر گونه پروتئین است، واکنش مثبت نشان داده و علایم بیماری در آن‌ها برطرف می‌گردد. بدین لحاظ تصور می‌شد که عامل بیماری پلاگر ویتامین B2 موجود در مخمر است. مطالعات بعدی به خصوص در حیوانات آزمایشگاهی و ایجاد بیماری پلاگر در آن‌ها از جمله سیاه شدن رنگ زبان در سگ و درمان آن توسط منابع غذایی مختلف چون جگر انجام گرفت. در نهایت اسید نیکوتینیک را از جگر استخراج و جدا نمودند. تأثیر درمانی آن در انسان مبتلا به پلاگر نیز گزارش شده است.

بیماری‌ای که به نام پلاگر در ایتالیا و مل‌دلاروسا در اسپانیا خوانده می‌شد، اولین بار در قرن هیجدهم میلادی و بیشتر در میان مردم فقیر که غذای عمده و اصلی آن‌ها را ذرت تشکیل می‌داد، توصیف شد. اگر چه شواهد موجود دلالت بر آن می‌کرد که بیماری می‌تواند با تغییر غذا معالجه شود، لیکن تا سال 1917 (1296ش) این بیماری به فقدان یک عامل غذایی نسبت داده نشد.

توأم بودن پلاگر با غذای یکنواختی که به مقدار زیادی از ذرت تشکیل شده بود منجر به این فرضیه شد که پلاگر به وسیله یک قارچ یا یک ماده عفونی یا سمی موجود در ذرت فاسد ایجاد می‌شود. عقیده دیگر این بود که به علت بدتر شدن علایم پوستی همراه با پلاگر در اثر نور خورشید، بیماری در نتیجه مسموم شدن از نور خورشید است.

ویتامین ب3 در اثر پختن در آب از بین می‌رود. بنابراین تا حد امکان از جوشاندن، پختن

و فریز کردن سبزیجات خودداری کنید

 

همچنین عقاید نادرست دیگری نیز در رابطه با علل این بیماری رایج بود تا اینکه، تنها در سال 1917 (1296ش)، یعنی زمانی که گولدبرگر فرضیه خود را با ایجاد پلاگر از طریق محدودیت غذایی به اثبات رسانید، پیشرفتی در کنترل این بیماری حاصل شد. او یازده داوطلب زندانی را در آمریکا تحت رژیمی قرار داد که مشابه رژیم بیماران پلاگری بود و بعد از 5 ماه در آن‌ها عوارض بارز پلاگر (ورم پوست، اسهال و افسردگی) ایجاد شد و بعد ثابت کرد که عامل این بیماری تغذیه‌ای است.

 

پلاگر که اول بار در ایالت نیویورک در سال 1875 (1254ش) گزارش شد، تنها بیماری کمبود ویتامینی است که تا کنون در ایالات متحده یک بیماری بومی و یک مسأله اساسی بهداشت و سلامت عمومی بوده است. شیوع آن محدود به دهکده‌های کوچک ایالت‌های جنوبی است که بیشتر غذای اهالی را ذرت، ملاس و گوشت خوک شور تشکیل می‌دهد.

در زمان حاضر پلاگر در ممالکی مانند رومانی و یوگسلاوی که ذرت مصرف می‌کنند و بعضی از قسمت‌های مصر و در نواحی هندوستان که ارزن هندی می‌خورند، مشاهده می‌شود. این حقیقت که این بیماری در آمریکای جنوبی، جایی که ذرت 80 درصد کالری را تأمین می‌کند، دیده نمی‌شود؛ مربوط به استفاده از قلیای آهکی در مواد تهیه شده از ذرت است. این مواد قلیایی به آزاد کردن نیاسین متصل شده به پروتئین در غلات کمک می‌کند.

 

خواص شیمیایی نیاسین

این ویتامین یکی از مقاوم‌ترین مواد در طبیعت است. نیاسین در محیط‌های اسیدی، قلیایی، حرارت، نور و اکسیژن هوا مقاوم است و فقط مقدار مختصری در آب حل می‌شود. در یک طبخ معمولی 15 تا 25 درصد نیاسین از بین می‌رود.

فرم نیکوتین آمید آن برای موارد درمانی بهتر است چون به کار بردن مقادیر زیاد اسیدنیکوتینیک (فرم دیگر نیاسین)، که به عنوان نرم‌کننده‌ی عروق عمل می‌کند، ممکن است سبب قرمز شدن پوست شده و ایجاد حس سوزش نماید.

 

اعمال نیاسین در بدن

این ویتامین در تنفس سلولی دخالت دارد و در آزاد کردن انرژی از کربوهیدرات‌ها، چربی‌ها و پروتئین‌ها دخالت دارد.

گلیکوژن، ماده کربوهیدراتی ذخیره‌ای موجود در کبد و عضلات می‌باشد و نیاسین در سنتز آن نقش دارد.

همچنین نقش مهمی در سوخت و ساز چربی‌ها در بدن ایفا می‌کند.

نیاسین

موارد استفاده در پزشکی

* نیاسین آمید به درمان آرتروز، روماتیسم مفصلی، دیابت وابسته به انسولین، بی‌خوابی و سردرد میگرنی کمک می‌کند.

* هر شکلی از این ویتامین می‌تواند در درمان یا پیشگیری از پلاگر استفاده شود.

* افرادی که دچار سل یا سرطان هستند، خانم‌هایی که از قرص‌های ضد حاملگی استفاده می‌کنند و اشخاصی که از کمبود پروتئین رنج می‌برند، به احتمال بیشتر دچار کمبود این ویتامین می‌شوند.

* در اسکیزوفرنی (جنونی جوانی) به کار می‌رود که البته نتیجه‌بخش نیست.

* نیاسین، در مقادیر بالا یعنی حدود 3 گرم در روز، کلسترول بد (ldl) را کاهش و کلسترول خوب (hdl) را افزایش می‌دهد.

 

این ویتامین اثر داروهای کاهنده‌ی کلسترول را نیز افزایش می‌دهد؛ منتها حالت گرم شدن و گرگرفتگی ایجاد می‌کند و پوست قرمز می‌شود. بایستی بدانید که در مقادیر بالاتر از 50 تا 60 میلی‌گرم در روز ممکن است عوارض گوارشی (اسهال، استفراغ، تهوع و دل درد) ایجاد کند و گاهی موجب بروز کهیر، سردرد، سرگیجه، اسپاسم برونش و درد در ناحیه قفسه سینه می‌شود. لذا چنین مقادیری تنها بایستی تحت نظر پزشک به صورت دارو مصرف شوند و استفاده خودسرانه از آن به هیچ عنوان توصیه نمی‌شود.

 

ویتامین ب 3 عامل ترمیم سلول مغزی   

محققان اعلام کردند: ویتامین B3 می‌تواند به ترمیم و بازسازی مغز پس از سکته کمک کند. محققان بر اساس نتایج یک پژوهش اولیه روی موش‌های آزمایشگاهی خاطرنشان کردند دوزی از ویتامین ب 3 که به نیاسین هم معروف است، می‌تواند عملکرد مغز را در بیماران مبتلا به سکته مغزی احیا کند.

مایکل چوپ  رییس علمی انستیتو نوروساینس هنری فورد  در این باره تاکید کرد: نیاسین اساساً مغز را دوباره سیم کشی می‌کند که قابلیت بسیار جالب و شگفت‌انگیزی برای استفاده در انسان‌ها دارد. نتایج این تحقیق همچنین راه را برای سایر بخش‌های پزشکی اعصاب شامل آسیب‌های مغزی همواره می‌سازد.

کمبود ب 3

عوارض کمبود ویتامین B3

ویتامین‌ها برای فعل و انفعالات بدن بسیار اهمیت دارند و کمبود آن‌ها، اختلالات اختصاصی ایجاد می‌کنند و ممکن است به خاطر آن بیماری خاصی بروز کند.

لکه و زخم‌هایی که از کمبود ویتامین B3 ایجاد می‌شود به گردن کازال مشهور است؛ کازال شخصی بود که اولین بار این لکه‌ها و زخم‌ها را کشف کرد و به نام او نام‌گذاری شد.

افراد روزانه به 14 میلی‌گرم از این ویتامین نیازمند هستند. کمبود این ویتامین موجب بروز بیماری‌های التهابی پوست می‌شود و در قسمت‌هایی از پوست که در معرض آفتاب قرار می‌گیرد لکه‌ها و زخم‌های کازال بروز می‌کند. البته ویتامین B3 به نور و حرارت مقاوم است، همچنین این ویتامین به حفظ آرامش فرد کمک می‌کند و هورمون‌های درون‌ریز مهم را در بدن تولید می‌کند. کمبود شدید این ویتامین اسهال شدید و عوارض گوارشی را به دنبال دارد و اگر این کمبود ادامه پیدا کند زوال عقل ایجاد می‌شود.

 

پلاگر بر روی سه اندام مهم بدن شامل دستگاه گوارش، پوست و اعصاب اثر می‌گذارد.

* عوارض پوستی شامل تورم، التهاب، ناراحتی، خشونت پوست، تاول و تغییر رنگ پوست می‌باشند که سه مشخصه اصلی دارند: علایم قرینه هستند، عارضه آن قدر شدید است که مرز مشخصی بین قسمت مبتلا و غیر مبتلا وجود دارد و این که در تابستان به علت تابش بیشتر آفتاب عوارض شدیدتر است. عارضه گردن بند پلاگر، یک طوق ملتهب و قطور و کبود است که تمام گردن را در بر می‌گیرد.

* عوارض گوارشی شامل بی‌اشتهایی، التهاب و ناراحتی زبان، کاهش اسید معده و در نتیجه بروز عفونت‌های مکرر گوارشی، تهوع، دل درد، التهاب و ورم روده می‌باشد. بارزترین علامت گوارشی، اسهال شدید است.

* عوارض عصبی شامل حساسیت، سردرد و بی‌خوابی در مراحل اولیه ایجاد می‌شود و به زودی به دنبال آن علایم ذهنی و روحی شدیدتری مانند فراموشی، اوهام و بالاخره یک افسردگی شدید که تقریباً مقدمه مرگ است، ظاهر می‌شود.

 

منابع ویتامین B3

بدن شما ویتامین ب3 را از پروتئین به دست می‌آورد بنابراین اگر در رژیم غذایی پروتئین کافی وجود داشته باشد، این ویتامین، کافی به بدن شما می‌رسد.

بهترین منابع ویتامین ب3 غذاهایی است که غنی از پروتئین باشد مانند: گوشت بدون چربی، مرغ، ماهی، تخم مرغ، لوبیای خشک پخته شده و نخود، کبد، شیر کم چربی یا بدون چربی و پنیر، سویا و آجیل.

منابع دیگر خوب برای این ویتامین شامل مخمر آبجو، سبوس گندم و حبوبات، غلات (به جز ذرت)، قارچ و سبزیجات تازه است.

ویتامین ب3 در اثر پختن در آب از بین می‌رود. بنابراین تا حد امکان از جوشاندن، پختن و فریز کردن سبزیجات خودداری کنید.

هر 100 گرم ماهی 7/11 میلی‌گرم،

یک لیوان آرد گندم 4/7 میلی‌گرم،

100 گرم قارچ خام 4/1 میلی‌گرم،

نصف لیوان ذرت پخته 3/1 میلی‌گرم،

100 گرم هویج خام 700 میلی‌گرم

و یک لیوان شیر خام دو درصد چربی 2 میلی‌گرم ویتامین B3 دارد.

فرآوری: مریم مرادیان نیری

بخش تغذیه و آشپزی تبیان

باتشکر 



:: موضوعات مرتبط: سلامتی , ,
:: بازدید از این مطلب : 2058
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
ن : جهان مدرن
ت : سه شنبه 18 تير 1392
.

اعمال ویتامین B2 در بدن

 

این ماده بخشی از آنزیمها را در بدن تشکیل می دهد و به آنها کمک می کند تا در نهایت از مواد مغذی انرژی زا خصوصا کربوهیدراتها، انرژی خارج شده و به مصرف بدن برسد. همچنین این ویتامین در متابولیسم (سوخت و ساز) چربیها و پروتئینها نیز دخالت دارد. در ضمن ریبوفلاوین جهت فعال نمودن ویتامین 6Bکه در قسمتهای بعدی با آن آشنا خواهید شد، نقش مؤثری دارد. این ویتامین علاوه بر 6B، ویتامین دیگری به نام اسیدفولیک را در بدن فعال نموده و به کمک آن در تکثیر سلولهای بدن نقش دارد.

سایر اعمالی که می توان به آن نسبت داد تولید برخی هورمونها در غدد فوق کلیوی، تشکیل گلبولهای قرمز خون در مغز استخوان، ساختن ماده ذخیره ای کبد و عضلات به نام گلیکوژن از قند، سوختن چربیها و اثر بر روی غده تیروئید می باشد.جالب است بدانید که افراد دچار گواتر و کم کاری تیروئید، نیاز بیشتری به ویتامین2B دارند.

جذب 2B در مواقعی که همراه با غذا مصرف می شود، بیش از زمانی است که به تنهایی مصرف می شود (60 درصد در مقایسه با 40 درصد). جذب در اشخاص مسن تر بیشتر از جوانهاست. این ویتامین تا حدودی در کبد ذخیره می شود ولی مقدار آن حتی با مصرف زیادتر از حد معینی بیشتر نخواهد شد. بالعکس در صورت کمبود، ذخیره کبد به پایین تر از 50 درصد سطوح اشباع نخواهد رسید. به نظر می آید که وجود هورمون تیروئید، سبب تحریک در جذب و ذخیره ریبوفلاوین می گردد.

کمبود B2 و علایم آن

 

علایم بیماری ناشی از فقدان 2 Bرا بعد از آنکه افراد را به مدت چهار ماه تحت رژیم غذایی حاوی 5/0 میلی گرم در روز ریبوفلاوین قرار دادند، مشاهده نمودند که عبارتند از:

ـ خشکی و ترک خوردگی گوشه لبها

ـ خشکی، تورم و التهاب لبها

ـ خشکی و تراکم چربی پوست در چینهای بینی

ـ ایجاد جوشهای خاکستری روی پوست

ـ اشکال در بینایی و قرمزی چشم

ـ ترس از نور

علایم بیماری فوق بعد از دریافت 2Bمحو می گردد و این خود نشانه بارز علایم مختص کمبود این ویتامین است. هنگام مطالعه بیماری پلاگر در بین آمریکاییهای مقیم جنوب به علایمی در چشم برخورد کردند که نظیر آن را در حیوان آزمایشگاهی در اثر کمبود 2B گزارش کرده بودند.بنابراین دریافتند که بیماری پلاگر (ناشی از کمبود ویتامین نیاسین) می تواند در اثر کمبود 2B نیز بروز نماید. در مجموع کمبود2B معمولاً به همراه فقدان سایر ویتامینهای گروه  Bرخ می دهد. علایم کمبود ممکن است ناشی از نتایج ثانویه فقدان سایر مواد مغذی باشد و یا ممکن است به دنبال دوران شدید محرومیت غذایی یا مصرف رژیمهای غذایی ناقص از نظر پروتئین حیوانی و سبزیجات برگی بروز نماید.

مطالعه ای که بر روی وضع 2B در 431نفر دانش آموز انجام شده نشان داده است که تقریبا 16 درصد دختران و 6 درصد پسران دچار کمبود ویتامین بوده و این کمبود با تجویز روزانه 5/0 میلی گرم 2B به مدت یک هفته از بین رفته است. در کمبود شدید ریبوفلاوین که در شش مرد بزرگسال به طور آزمایشی انجام شد سبب ایجاد افسردگی، هیستری، کاهش قدرت مشت کردن دست و شخصیت متمایل به مالیخولیایی در آنها گردید.

در کمبود 2B در صورتی که بارداری رخ دهد با نقایص مادرزادی مانند لب شکری و آب مروارید همراه است. در آزمایشاتی که بر روی حیوانات انجام شده است این اثرات صریحا نشان داده شده اما برقراری چنین ارتباطی در حاملگی انسان بسیار مشکل به نظر می رسد.

از نظر اهمیتی که 2B در تنفس سلولی دارد، قدری عجیب به نظر می رسد که علایم ناشی از کمبود آن زندگی شخص را به خطر نیانداخته و نسبتا ناچیز باشد. البته مواردی هم گزارش شده است که در بعضی جوامع حتی بعد از ماهها دریافت کم 2Bافراد به زندگی خود ادامه داده و علایم بالینی چندان وسیعی ظاهر نمی گردد و این خود از اسراری است که تاکنون فاش نشده است.

از عواملی که سبب افزایش دفع ادراری2 Bمی شوند می توان گرسنگی، گرمای شدید، استرس و فشارهای روحی، فعالیت بدنی شدید، دیابت و بیماریهایی که منجر به تحلیل ماهیچه ها می شوند را نام برد.

نیاز به ویتامین B2

 

مطالعات درازمدت نشان می دهند که نیاز افراد سالم و بالغ حداقل 2/1 میلی گرم در روز می باشد. این نیاز در طول دوران بارداری و شیردهی جهت تأمین نیازهای ساخت بافتها و ترشح 2B در شیر مادر، افزایش می یابد. به طوری که یک خانم باردار 6/1 و یک خانم شیرده به ترتیب در 6ماه اول و دوم شیردهی، 8/1 و 7/1میلی گرم 2B نیاز دارد. حداکثر نیاز به 2Bدر طول دوران زندگی در پسرها به میزان8/1 میلی گرم در سنین 18 ـ 15 سالگی و در دخترها در سنین 11 سال تا 50 سالگی به میزان 3/1 میلی گرم 2B می باشد.

تاکنون مسمومیتی از مصرف زیاد 2Bمشاهده نشده است. ولی همان طور که می دانید بهترین و طبیعی ترین راه دریافت ویتامینهای مورد نیاز بدن، مواد غذایی طبیعی هستند، نه قرصها و مکملهای ویتامینی، مگر به تجویز پزشک.

گرچه 2B از این نظر که به وسیله ورزش نیاز به افزایش ندارد، با تیامین متفاوت است ولی برخی شواهد بر نیاز زیاد هنگام فعالیت فیزیکی خصوصا برای دونده های ماراتن تأکید دارند.

چه بخوریم تا به کمبود B2

 

مبتلا نشویم؟

ریبوفلاوین به مقدار زیاد در غذاهای حیوانی و گیاهی توزیع شده است. حدود60 تا 90 درصد ویتامین موجود در میوه جات و سبزیجات در موقع پختن باقی می ماند. از طرف دیگر، آسیاب کردن غلات سبب از بین رفتن 60 درصد ریبوفلاوین می شود.

چون رنگ زرد ریبوفلاوین ممکن است سبب قابل قبول نبودن محصولات غنی شده گردد، اغلب از آن در غنی کردن غلات مانند برنج استفاده نمی شود، ولی به آرد و گندم در میزانی بیشتر از آنچه در محصولات تهیه شده از گندم وجود دارد، اضافه می شود. البته در ایران مواد غذایی با2B غنی نمی شوند. شیر سهم بسزایی در رساندن این ویتامین به بدن دارد و مصرف یک لیتر آن تمام مقادیر توصیه شده برای تمام سنین و 2 فنجان آن مقدار کافی برای حداقل مورد نیاز را تأمین می کند. در پنیر، 41مقدار 2B شیری که از آن ساخته شده، باقی می ماند.

غلات بعد از جوانه زدن دارای ریبوفلاوین کمی هستند. از منابع طبیعی قابل ملاحظه 2B، مایع استخراجی از مخمر و گوشت می باشد. «Neera» شیره درخت خرما که در هندوستان مصرف می شود حاوی 2B زیاد است و در فصلی که در دسترس است کمک بسیاری به سلامت پوست و موی افراد می کند. مدارکی موجود است که نشان می دهد 2B توسط باکتریهای دستگاه گوارش ساخته می شود، ولی مقدار بسیار کمی از آن جذب می شود.

رژیم غذایی حاوی مقدار زیادی سلولز(موجود در دیواره سلولی گیاهان) و لاکتوز(قندشیر) سنتز 2 Bدر روده را تحریک می کند، در حالی که چربی و پروتئین در این مورد اثر ممانعتی دارند. بهترین منابع غذایی 2B شیر، پنیر چدار و پنیر محلی می باشد. گوشتهای اندامها مثل جگر، دل، قلوه و سایر گوشتهای بدون چربی، تخم مرغ و سبزیجات برگدار مثل اسفناج منابع غذایی مهمی هستند.

باتشکر



:: موضوعات مرتبط: سلامتی , ,
:: بازدید از این مطلب : 2006
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
ن : جهان مدرن
ت : سه شنبه 18 تير 1392
.

 ویتامینها و املاح

دوستان عزیز، در مطالب گذشته در مورد ، گروه ویتامینهای محلول در چربی توضیحاتی داده شد وشما  با خواص آنها آشنا شدید . خانواده دیگر ویتامینها،گروه ویتامینهای محلول در آب است .

این ویتامینها که شامل گروه ویتامینهایB و ویتامینC است دارای خواص متفاوتی از گروه قبلی است . از خصوصیات عمومی آنها این است * که چون در آب محلول هستند، * راحت تر جذب می شوند ، * در بدن ذخیره نمی شوند مگر به میزان کم و * در اعمال بسیار حیاتی بدن نقش اساسی دارند به صورتی که فقدان بیش از حد تعدادی از آنها به مرگ فرد می انجامد. * این گروه نسبت به گروه محلول در چربی حساس تر هستند و در اثر عواملی چون حرارت، مواد شیمیایی و ... سریعتر از بین می روند .

شاید نام بسیاری از اعضاء خانوادهB مثلB12 , B6 , B2 , B1 را شنیده باشید . این ویتامینها در بسیاری از مواد غذایی یافت می شوند . لیکن چون در بدن ذخیره نمی شوند و میزان آنها در بدن به سرعت کاهش می یابد ، باید همیشه مراقب باشیم تا با مصرف مواد غذایی غنی به تجدید آنها در بدن بپردازیم تا دچار کمبود این ویتامین ها نشویم .

حتما ویتامین Cمعروف را هم می شناسید ، دلیل شهرت این ویتامین تأثیرات بسیار مفیدی است که از آن دیده شده  که  ما در مطلب خاص ویتامین به شرح آن خواهیم پرداخت .

" ویتامینB1 "

اولین ویتامینی که از این گروه ویتامینها کشف شد، ویتامینB1 بود که نام دیگر آن تیامین است . این ویتامین تأثیرات بسیار مهمی در سوختن قندها دربدن و عملکرد اعصاب دارد .

·ویتامین B1 از راه  روده جذب خون می شود ،  تغییراتی بر روی آن صورت می گیرد و آماده استفاده بافتها می گردد . یکی از موادی که در جذب آن اختلال ایجاد می کند ، الکل است که مصرف زیاد آن موجب کمبود ویتامین B1می شود . این ویتامین در بدن ذخیره  نمی شود ، از اینرو باید توجه کنیم تا با مصرف درست از کمبود آن جلوگیری نماییم  .

·عملکرد آن در اندامها، فعال کردن آنزیمهای لازم برای سوختن قند در بدن است ، اگر نام چرخه کربس را شنیده باشید ، این ویتامین نقش اساسی در ادامه عملکرد چرخه دارد . نقش مهم دیگر آن در اعصاب است ، ما برای انجام هر حرکت و یا درک احساس از محیط نیاز داریم پیامهای عصبی از مغز به اعصاب بدن و بالعکس منتقل شوند ،  ویتامین B1 در انتقال پیامهای عصبی نقش مهمی دارد .

·در صورتیکه مصرف این ویتامین کمتر از حد مورد نیاز بدن باشد در ابتدا فرد بی اشتها می شود و وزنش کاهش می یابد . کمبود شدید ویتامینB1سبب ابتلای فرد به بیماریبری بری می شود  که حالت وخیم آن به مرگ فرد می انجامد. به دلیل نقشB1 در سوخت قند و تولید انرژی ، هنگام کمبود آن فرد ناتوان شده و گاهی اِدم یا ورم اندامها در فرد به وجود می آید و به دلیل نقشB1 در اعصاب در صورت کمبود آن ، اعصاب تحلیل می روند خصوصاً اعصاب پا، گز گز کردن پاها که شکایت بسیاری از افراد است می تواند ناشی از کمبود B1 باشد . این بیماری در کودکانی که در مرحلهاز شیر گیری هستند و مادرانشان اهمیت زیادی به غذای تکمیلی آنها نمی دهند نیز عارض می شود . میزانB1 مورد نیاز بدن یک فرد بالغ ،2/1میلی گرم در روز است .

·      اما ویتامینB1 در کدام مواد غذایی موجود است ؟

ویتامینB1 در بسیاری از غذاها مثلنانها، غلات وگوشتهاخصوصاً گوشت قرمز وجود دارد . بیشترین میزانB1 درمخمر ،جگرو سبوس غلات ( گندم، جو و برنج) است .

سبوس منبع غنی B1است و با گرفتن پوست غلات برای تهیه آرد سفید قسمت اعظم B1از دست می رود . از اینرو توصیه می شود از نانهای سبوس دار مثل سنگک ، بربری و بیسکویت هایی که با آرد سبوس دار تهیه می شود استفاده کنید . حتما  در فیلمها دیده اید که ژاپنی های فقیر که غذای آنها فقط برنج سفید و ترشی است پس از مدتی دچار ناتوانی در عضلات پا و راه رفتن می شوند که این همان بیماری بری بری است . نکته دیگر اینکه حرارت، ویتامین B1را از بین می برد . اگر از جگر غذایی تهیه می کنید  ، بهتر است آنرا قبل از پخت در فریزر قرار ندهید و برای پخت از حرارت بالا استفاده نکنید . بهتراست بدانید ، مصرف ماءالشعیر و یا جوانه گندم نیزمیزان زیادیB1 به بدن ما می رساند



:: موضوعات مرتبط: سلامتی , ,
:: بازدید از این مطلب : 1718
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
ن : جهان مدرن
ت : سه شنبه 18 تير 1392
.

اثرات ویتامین‌C روی پوست

دکتر بهروز باریک‌بین
 
حتما شنیده‌اید که مصرف میوه‌جات تازه و به خصوص مرکبات یا کیوی و آناناس برای سلامت پوست و پیشگیری از پیری آن مفیدند. باید بدانید که از دلایل این مساله وجود مقادیر فراوان ویتامین C در این میوه‌جات می‌باشد. آیا می‌دانید که مصرف ویتامین C موضعی نیز می‌تواند برای سلامت پوست مفید باشد؟
یکی از دشمنان همیشگی سلامت پوست، اشعه فرابنفش نورخورشید است که با ایجاد و تولید رادیکال‌های آزاد و گزینه‌های واکنش‌گر اکسیژن (Ros=Reactive Dxygen specien) باعث تخریب پوست و آسیب به آن می‌شوند. امروزه عامل اصلی پیری سلول‌ها و در نتیجه پیری پوست را نیز تولید همین رادیکال‌های آزاد می‌دانند. ویتامین C (ال-آسکوربیک اسید) به عنوان یک کوفاکتور و آنتی‌اکسیدان بیولوژیک به دلیل خواص احیاکنندگی‌اش شناخته می‌شود.
امروزه ثابت شده است که مصرف موضعی ویتامینC روی پوست، سطح پوستی این ویتامین را به میزان قابل‌توجهی افزایش داده و می‌تواند با عوارض اشعه فرابنفش B روی پوست که از علایم آن آفتاب‌سوختگی و قرمزی پوست است، مقابله نماید. این محافظت توسط ویتامین‌C، یک محافظت بیولوژیک و به دلیل خواص احیاکنندگی ویتامین C می‌باشد. جالب است بدانید که اشعه فرابنفش خورشید موجب تخلیه ویتامین C پوست شده و این مساله موجب می‌شود که پوست در معرض خطر آسیب ناشی از نورخورشید قرار بگیرد. همچنین ویتامینC قادر است پوست را نسبت به اشعه فرابنفش A نیز مقاوم‌تر نماید.
جالب است بدانید که امروزه ویتامینC موضعی به عنوان یک عامل ضدتومور نیز مطرح شده است. به گونه‌ای که مشاهده شد، با مصرف ویتامین C موضعی روی تومورهای پوستی، تومور مورد نظر دچار زخم شده و طی دو هفته بهبودی قابل‌توجهی پیدا کرده است. برای رسیدن به این هدف ضروری است که از یک فرم معدنی آسکوربات مثل آسکوربات سدیم به جای آسکوربیک اسید استفاده شود. آسکوربیک اسید درمان به تنهایی بی‌فایده است و باید با یک املاحی مثل سدیم ترکیب شود تا مفید واقع گردد. از آنجا که مصرف ویتامینC خالص (آسکوربیک اسید) روی تومور به تولید فرم معدنی آسکوربات منجر نمي‌شود لذا فقط یک فرم معدنی آسکوربات قادر به مقابله با تومورهای پوست خواهد بود.
ویتامین C یا ال- آسکوربیک‌اسید یک ویتامین محلول در آب است و اعمال بیولوژیکی متعددی انجام می‌دهد. شاید مهم‌ترین نقش ویتامینC، کمک به تولید کلاژن که یک پروتئین مهم بافت همبندی است باشد. ویتامینC در هیدروکسیله کردن اسیدآمینه‌های پرولین و لیزین موجود در کلاژن و تقویت فیبرهای کلاژن یک کوفاکتور مهم است. همچنین ویتامینC در تولید پروتئین‌های دیگری شامل دوپامین- اپی‌نفرین (آدرنالین) و نیز کارنیتین که در متابولیسم چربی‌ها دخیل است، نقش دارد. همان‌طور که گفته شد، یک خاصیت بسیار مهم ویتامین C، واکنش به رادیکال‌های آزاد و محافظت سلول‌ها از آسیب اکسیداتیو است. این خاصیت آنتی‌اکسیدانی ویتامینC به محافظت سلول‌‌ها در برابر آسیب‌های محیطی شامل تابش اشعه فرابنفش و نیز دود سیگار و نیز در برابر رادیکال‌های آزاد ساخته شده در اثر متابولیسم برخی غذاها، کمک می‌کند. همچنین ویتامینC دارای خواص ضدالتهابی نیز هست و ممکن است در پیشگیری و درمان بیماری‌های قلبی‌عروقی مفید بوده و سیر ایجاد آب‌مروارید چشم را کند کرده و در درمان برخی بیماری‌های عفونی نیز مفید باشد. مثلا حتما شنیده‌اید که اگر در زمان سرماخوردگی از مقادیر فراوان ویتامینC استفاده کنید، مدت بیماری‌تان کوتاه‌تر خواهد شد.
دو نکته مهم در مورد ویتامینC وجود دارد. اول اینکه برخلاف بیشتر حیوانات که مي‌توانند ویتامینC را در بدن تولید کنند، انسان قادر به تولید ویتامینC نیست و لذا باید آن را از خارج و توسط غذا، برخی نوشیدنی‌ها، میوه‌جات و یا از طریق مکمل‌های غذایی دریافت نماید. نکته مهم دوم این است که ویتامینC، محلول در آب است و در بدن ذخیره نمی‌گردد و لذا به طور مداوم در حال دفع شدن است لذا ویتامینC را باید به صورت منظم و روزانه در اختیار بدن گذاشت تا از فواید بی‌شمار آن بهره‌مند گردد.
همان‌طور که گفته شد کلاژن که فراوا‌ن‌ترین پروتئین پوست است، برای ساخته شدن نیازمند ویتامین‌C است و لذا مصرف ویتامین‌C می‌تواند موجب تاثیرات منفی چشم‌گیری در پوست گردد. مصرف ویتامینC از پیری زودرس و ایجاد چین و چروک زودرس در پوست پیشگیری کرده و ترمیم زخم‌ها نیز با سرعت بیشتر و با کیفیت بهتری انجام می‌گیرد.
یکی از راه‌های نگهداری سطوح کافی ویتامینC در پوست، مصرف اشکال محلول در چربی ویتامینC (که خود محلول در آب است) می‌باشد. این فرم است که به راحتی می‌تواند وارد غشای سلولی گردد. برای رسیدن به این هدف، ویتامینC را با اسید پالمیتیک که یک اسیدچرب اشباع شده است، ترکیب می‌کنند و یک استر ویتامینC حاصل می‌شود پس آسکوربیل بالمیتات یک شکل محلول در چربی ویتامینC می‌باشد. یک استر دیگر ویتامینC، تتراهگزیل دسیل آسکوربات است که در برخی کرم‌های ویتامینC به کار می‌رود و دارای خواص بیولوژیکی شبیه به ویتامینC معمولی است شامل تحریک تولید کلاژن چون آنزیم‌های گوارشی به سرعت اشکال محلول در چربی ویتامینC مثل تتراهگزیل دسیل آسکوربات را تجزیه می‌نمایند لذا مصرف خوراکی آنها فایده‌ای ندارد و نسبت به ویتامینC معمولی نیز گران‌تر تمام مي‌شوند. از طرف دیگر مصرف موضعی این ترکیبات موجب می‌شوند که به راحتی بتوانند وارد غشاهای سلولی شده و پایداری خود را در داخل سلول حفظ نمایند. در مطالعات انجام شده مشخص گردیده است که مصرف ویتامینC موضعی (مانند تتراهگزیل دسیل آسکوربات) موجب کاهش و آهسته شدن پیری ناشی از نور آفتاب که علایمی مانند چین و چروک پوست و لکه‌های پوستی دارد می‌شود. همچنین این ماده موجب تولید کلاژن جدید نیز در پوست می‌شود. همان‌طور که قبلا نیز گفته شد، ویتامینC موضعی می‌‌تواند موجب مهار آسیب ناشی از اشعه‌های فرابنفش B و A (که عامل اصلی سرطان‌های پوستی هستند) به سلول‌های پوست ‌گردد. همچنین مصرف ویتامینC موضعی روی پوست موجب حفظ توأم پوست و کاهش لک‌های پوستی می‌گردد. به هر حال متخصصین پوست مصرف موضعی ویتامینC را مانند مصرف خوراکی این ویتامین بسیار مهم توصیه می‌نمایند.


:: موضوعات مرتبط: سلامتی , ,
:: بازدید از این مطلب : 1796
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
ن : جهان مدرن
ت : سه شنبه 18 تير 1392
.

ويتامين‌ها از مهمترين تركيبات شيميايى هستند كه بدن براى فعاليت روزانه خود به آنها نيازمند است. بدن انسان توانايى ساخت ويتامين‌ها را ندارد. به همين علت اين تركيبات شيميايى كه نقش بزرگى در ساختمان وعملكرد درونى بدن بر عهده دارند بايد به ميزان كافى و مداوم از طريق خوراك روزانه تامين شوند‌، زيرا بسيارى از فعاليت‌هاى حياتى بدن تنها با حضور ويتامين‌ها ميسر است.
به گزارش سرويس «بهداشت و درمان» خبرگزاري دانشجويان ايران، ويتامين‌ها به انواع مختلفى تقسيم مى‌شوند و هر كدام از آنها وظايف مخصوص به خود را بر عهده دارد. از ميان آنها مى‌توان به «ويتامين آ» اشاره كرد.
«ويتامين آ» تركيبى است كه در ساختمان پوست، موها، چشم، دندان و لثه حضور دارد. حضور اين ويتامين سبب عملكرد صحيح و حفظ سلامت اين اعضا مى‌شود. «ويتامين آ» در سنين رشد در استخوان سازى شركت مي‌كند به همين علت كودكان در حال رشد، خانمهاى باردار يا شيرده نياز بيشترى به «ويتامين آ» دارند.
«ويتامين آ» تركيبى است كه در تمام گياهان سبز خوراكى مثل اسفناج وهمين‌طور كلم، هويج و گوجه فرنگى يافت مي‌شود. كره، شير و زرده‌ تخم‌مرغ نيز سرشار از «ويتامين آ» هستند.
«ويتامين آ» موجود در منابع حيوانى مانند شير و زرده تخم‌مرغ به سرعت جذب بدن مى‌شود. اما منابع گياهى مانند اسفناج در واقع حاوى پيش‌ساز «ويتامين آ» هستند كه پس از ورود به بدن ابتدا به كبد مى‌رود و پس از اندكى تغيير، تبديل به تركيب «ويتامين آ» تبديل مي‌شود كه بدن توانايى جذب آن را دارد.
«ويتامين آ» در پوست به رشد، ترميم و بازسازى اين بافت كمك مى‌كند. اين ويتامين اشعه زيانبخش نور خورشيد را به خود جذب مى‌كند و مانع آسيب‌ديدن سلولهاى پوست مى‌شود، همچنين مقاومت اين سلولها را در برابر آلاينده‌هاى محيطى مانند دود و منواكسيد كربن افزايش مى‌دهد. «ويتامين آ» در ساخت كلاژن پوست شركت مى‌كند.
كلاژن تركيبى است كه حضور آن سبب استحكام پوست مي‌شود. ساخت كلاژن با بالا رفتن سن به طور طبيعى كاهش مى‌يايد و اين مسئله سبب افتادگى و ايجاد چين و چروك در سطح پوست مى‌شود. به همين علت «ويتامين آ» تركيب جادويى است كه در كرم‌هاى گرانقيمت زيبايى پوست و تركيبات جلوگيرى كننده از پيرى و افتادگى پوست به كار مى‌رود.
«ويتامين آ» همچنين نقش مهمى در سيستم بينايى بر عهده دارد. عملكرد صحيح بينايى در محيطهاى كم نور و تاريك نيازمند حضور تركيب اين ويتامين است. كمبود «ويتامين آ» منجر به ضعف بينايى در تاريكى يا مشكل شب كورى مي‌شود. خشكى چشم، خشكى پوست و ريزش‌ شديد موها نيز از پيامدهاى كمبود «ويتامين آ» است. مصرف برخى داروها مانند آنتى بيوتيك‌ها جذب بسيارى از ويتامين‌ها از جمله «ويتامين آ» را كاهش مى‌دهد.
«ويتامين آ» از جمله ويتامين‌هاى است كه توسط بدن و در بافت كبد ذخيره مى‌شوند. به همين علت نه تنها كمبود، بلكه مصرف بيش از حد اين ويتامين براى بدن مضر است و سبب مسموميت مى‌شود.
مسموميت «ويتامين آ» با سردرد تهوع و سرگيجه همراه است كه علت آن به هم ريختن تعادل اعصاب مركزى يا همان مغز و نخاع است. اين مسموميت گاه منجر به ريزش ناگهانى مو نيز مى‌شود.
«ويتامين آ» در تركيب با ويتامين سى سيستم ايمنى بدن راتقويت مى‌كند و مصرف روزانه اين دو ويتامين ريسك بيماريهاى مانند سرطان را به طور محسوسى كاهش مى‌دهد.
براى تأمين «ويتامين آ» مورد نياز بدن مى‌توان از كپسولها يا قرص‌هاى «ويتامين آ» به عنوان مكمل‌هاى غذايى استفاده كرد.



:: موضوعات مرتبط: سلامتی , ,
:: بازدید از این مطلب : 1722
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
ن : جهان مدرن
ت : سه شنبه 18 تير 1392
.

شما با خواندن فواید نوشیدن آب در زیر شگفت زده خواهید شد.

• کاهش وزن نوشیدن آب کمک می کند که وزن بدن کاهش یابد چرا که ترکیبات جانبی ناشی از چربی ها را می شوید. نوشیدن آب اشتها را کم می کند و میل شما برای خوردن را متوقف می نماید. پس کمتر می نوشید. علاوه بر این، آب کالری صفر دارد.

 

• درمان طبیعی سر درد به از بین بردن سر درد و دردهای پشت بر اثر کم شدن آب بدن، کمک می کند. دلیل اصلی سر درد هم همان از دست دادن آب بدن می باشد.

 

• جوانتر خواهید بود پوستی شاداب خواهید داشت. زمانی که پوست شما آب دار باشد، شما جوانتر به نظر خواهید رسید. آب کمک می کند که بافت های پوست مجددا ساخته شوند، پوست مرطوب شود و الاستیسیته آن افزایش یابد.

 

• بازدهی در محیط کار افزایش می یابد. حجم زیادی از مغز شما از آب تشکیل شده است. علاوه بر اینکه خوردن آب باعث می شود که شما بهتر فکر کنید، باعث می شود که هوشیارتر باشید و بهتر تمرکز کنید.

 

• فعالیت بدنیتان را افزایش می دهد. نوشیدن آب دمای بدنتان را تنظیم می کند شما احساس انرژی بیشتری می کنید، زمانی که در حال نرمش هستید و همچنین تغذیه عضلاتتان بهتر می شود.

 

• کمک کردن در هضم غذا و جلوگیری از یبوست. خوردن آب به دلیل بالا بردن متابولیسم بدن در هضم غذا کمک می کند. فیبر و آب دست به دست هم داده و حرکت روده شما را راحتتر می کند.

 

• رگ به رگ شدن و گرفتگی عضلات کمتر می شود. آب رسانی مناسب به بدن باعث می شود که مفاصل و عضله های شما روغن کاری شود و شما گرفتگی و رگ به رگ شدن کمتری پیدا می کند.

 

• کمتر مریض می شوید و احساس سلامت می کنید. نوشیدن مقادیر زیادی آب باعث می شود در مقابل آنفولانزا مقاومت کنید و سایر امراضی مثل سنگ کلیه یا سکته قلبی به دور باشید. از لیمو و آب برای درمان بیماری های تنفسی و مشکلات روده ای، روماتیسم، دردهای آرتروز و ... استفاده می شود همچنین از فواید دیگر آب می توان به افزایش ایمنی بدن اشاره کرد.

 

• از بین بردن خستگی. آبی که وارد بدن می شود، باعث می شود که مواد سمی و مواد زائد از بدن شسته شود و از بدن خارج گردد. اگر بدن شما دچار کمبود آب شود، قلب شما، بطور مثال، باید خیلی سخت کار کند تا بتواند به همه سلولهای بدن اکسیژن رسانی کند، پس کلیه ارگان های حیاتی بدن شما خسته خواهند شد و در نهایت شما نیز خسته می شوید.

 

• حوصله خوب. زمانی که بدنتان احساس خوبی داشته باشد روح شما نیز احساس خوبی پیدا می کند.

 

• کاهش احتمال سرطان. در رابطه با سیستم هضم، برخی تحقیقات نشان داده که نوشیدن مقادیر زیادی آب، خطر ابتلا به سرطان مثانه و روده بزرگ را کاهش می دهد. آب تمرکز سلول های سرطان زا را در اوره کم می کند و آن هم به دلیل رقیق کردن اوره است. لذا زمان تماس اوره با پوشش مثانه کاهش می یابد. منبع :farya.com

باتشکر



:: موضوعات مرتبط: سلامتی , ,
:: بازدید از این مطلب : 1732
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
ن : جهان مدرن
ت : سه شنبه 18 تير 1392
.

صفحه قبل 1 ... 55 56 57 58 59 ... 60 صفحه بعد

موضوعات
نویسندگان
آرشیو مطالب
مطالب تصادفی
مطالب پربازدید
پشتیبانی